Bir mütevazý kebapçý dükkânýndan heveskârlýk, araþtýrma
ve sevgi ile örülen bir yemekler dünyasýna yolculuk aslýnda Çiya'nýn
serüveni.
Çiya... Adý gibi yüksek dað baþlarýný ve dað çiçeklerini çaðrýþtýrýyor
Eskiden yaln?z iyi bir kebap ve iyi bir lahmacun için gidilen ve
adýný bilenlerin bile ne anlama geldiðini ancak sorarak öðrenebildiði
bu yuvadan "Çiya" markasýyla bir "Sofra" da
doðdu. Özel olarak düzenlenmiþ bir ikinci "kebapçý" da
katýldý kýsa bir süre önce bu zenginliðe. Üçü birbirine bir kaç
metre uzaklýkta üç Çiya...
Kadýköy Balýkçýlar Çarþýsý'nda "bir gün mutlaka" uðrayacaðýnýz
bu mekenlarda, Çiya'nýn bilgeliðinden ve mutfaðýndan, daha doðrusu
onu var eden "yemek mühendisleri"i Zeynep Haným ve Musa
Bey'in elinden çýkma, bizi "Mezopotamya'dan Osmanlý'ya, Balkanlardan
Kafkasya'ya; Asya'dan Arap Yarýmadasý'na deðin uzanan çok geniþ
bir coðrafyada" gezdiren zengin bir mutfak bulacaksýnýz.
"Çiya"lar yalnýz birer dükkân deðil, bir araþtýrma ve
uygulama merkezi bence...
Sabri Koz, Çiya Sofrasýndan Küçük Yemek Sözlüðü ve Seçme Yemekler
Kitabý
|